сряда, септември 17, 2008

Телешко Carpaccio с малко манатарки

.
Както обещах, предлагам ви една не твърде евтина, но изключително изтънчена и вкусна рецепта с телешко контрафиле. Не е подходяща за всеки ден, но си струва да я приготвите по подходящ повод - например когато милото има рожден ден или просто се връща от командировка (това последното е особено подходящо, защото приготвянето отнема време и изненадата е трудна работа).

Карпачото (Carpaccio) е най-общо казано почти сурово телешко филе, тънко нарязано и сервирано с подправки. В случая предлагам авторски вариант с мариновано месо и лека средиземноморска тапенада, силно повлиян от предложенията на sir Jamie Oliver

(мамка му, този тип ми е набор, а вече е Sir...).

И тъй, продуктите са следните:

Телешко контрафиле - около 350-400 гр. , цяло парче.

За маринатата:

2-3 стръка розмарин
корите на половината лимон
4-5 скилидки чесън
черен пипер
15-ина зърна кориандър, счукани
(всичко дотук грубо намачкано в хаванче)
зехтин
сок от един лимон

За тапенадата:

Шепа сушени манатарки, накиснати в малко гореща вода
2-3 стръка мащерка
3 скилидки чесън, смачкани
7-8 черни маслини, накълцани
2-3 резена сушен домат, накълцани
4 каперса, накълцани
Зехтин


Приготвяне:

Месото се намазва с маринатата и се завива стегнато в домакинско фолио за 8-10ч. (т.е. от сутринта до вечерта).


Спокойно можете да завиете в марината и замразено месо - просто го оставете извън хладилника, маринатата ще облагороди вкуса му, а и ще запази соковете и кръвта вътре!

Изкиснатите манатарки задушете в 2-3 лъжици зехтин, 3-4 лъжици от водата, в която са киснали, чесъна и мащерката за 20 минути. После ги смесете с останалите съставки на тапенадата и оставете да изстине.

Маринованото месо изпечете в горещ оребрен тиган (котлон на 5-та от 6 степени) само по 2 до 3 минути от всяка страна - отвътре остава почти сурово и тъкмо това е целта! Завийте отново във фолиото с остатъците от маринатата и изстудете в хладилника.

Когато всичко е вече студено, нарежете месото тънко с остър нож, и покрийте с тапенадата.


Специалтетът е готов. Сервирайте с леко червено вино, а най-добре с розе.


.

2 коментара:

Анонимен каза...

Това е като за мен.Обичам телешкото да е възможно най-сурово , така че ще се пробва.

Стеф каза...

Благодаря за рецептата и за изчерпателната информация за видовете меса. Ние пък сме производители на телешко месо и негопроизводни храни. Когато е гледано на паша и без лекарства се слави наистина с изключителен вкус и чистота на продукта. И аз не обичах телешко до 20-тата си година ,защото винаги се сещах за онова месо, с което майка ми се бореше цял ден и вонята беше нетърпима, докато най-сетне омекне и става за дъвчене...Да е жив и здрав мъжът ми , който е един от младите говедовъди , гледа само за месо,та покрай него аз ,че и всички познати ,рода и приятели, знаем вече какво е ТЕЛЕШКО. От 5 г. НЕ купувам месо от магазин , ''отрови'' вкъщи влизат все по-рядко.
0885096745,ако решите да опитате 😉