Хммм ... не казвам "Ципура в доматен сос", защото всички от моето поколение сме обременени от спомена за български рибни консерви в доматено пюре. Трябваха ми близо две десетилетия забрава, докато се осмеля да сложа риба и доматен сос в една и съща съдина :)
Избрах да ви представя ципурата, защото хем всички знаем, че е хубава риба, хем не смеем да си я готвим вкъщи - нямаме рецепта за риба, която свако ни не лови събота в гьола до селОто...
По ресторантите я ядем на скара, и е ОК. Но има и други начини, които са дори по-вкусни, пък и не омирисват цялата къща в този ноемврийски студ...
Единият начин е представен в "Нож и виличка" и за него мога да кажа само едно - не го пропускайте, направете го!
Вторият сега е пред вас. Ето и продуктите:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg14HzNCkmShn0f0DHjJWGfTuqPCGqJuCyug-9xeDvAMx3slcplVutZ0j7FCXY33wgAWUi7kT9oIDXhOc5naXTqcoM3DlkjYD0ZxQ6lMw3S9to_EoRIS-rJu3J2AoctnX9pyJw6sW0PDSZQ/s400/Image452.jpg)
1. Една ципура около 500-600 гр. (или две от 300-400), маринована за поне час в
2. Розмарин и
3. Лимон - настъргани кори и сок;
4. Една консерва (или 3-4 пресни) накълцани домати - aз обикновено ползвам продуктите на CIRIO, в METRO са на съвсем прилични цени;
5. Чесън на 3-4 небелени, смачкани скилидки и
6. Червен лук - около 1/2 глава на кръгчета;
7. Няколко черни маслини.
Поставяте хартия за печене в тавичката, отгоре доматите, омесени с чесъна, лука, маслините.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUtzV7dx41HHI_7Q-b1O7KiRLij5GY-2azPUDMTFzmYqLm8gxIxz4pm7sr3oAOp4pUXHhqrQYHFHk91rIxLqpN40dBIhEJD-YuELXt8WDllODK1N1BWk52WQIAQYvj5CuavCOzpDp1TiIU/s400/Image453.jpg)
Отгоре цялата риба, леко нацепена с остър нож на дълбочина 1/2см. за да се опече по-лесно, заедно с маринатата.
Печете 15 до 20 мин, ако рибата е 500 гр. и повече. Ако е около 300 гр. ще стигнат и 10 минути.
Привсяко положение, рибата е готова, ако изглежда така:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_B2Xz9yAX5wdIhEbneVaBJoSUmcRUxa6SpB_u1leWzizdloBMGSjPvsIkP90s1izs3kA-ULZ8S_Vv2zL_ohrxf21_H6kpMrjorrbZwXh6gE6NO-gbvdVRZWLecVOgl6tNbKHEh1bc0nZ2/s400/Image454.jpg)
Оставяте я в тавата за около 5 минути - така поема всички аромати на соса. После сервирате обезкостени парчета с доматения сос, може и с няколко листа босилек на вкус:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSs4LZVNcgDviSrHg1k5A4ES4mdNNKXmGTLjP9iKA8N1pPd43iocXfHDxszULgoiKFs5UiVWW72AuCoxDJ7kiCTDhphLgrvTA_m9BbsPo4h7rUmz32G-fFNLn8kpf3OoSJN73ocbi3kfH5/s400/Image455.jpg)
Очаквайте следващия вариант на ципурата - Sea Bream Fish&Chips, ако ме разбирате :)
.
Избрах да ви представя ципурата, защото хем всички знаем, че е хубава риба, хем не смеем да си я готвим вкъщи - нямаме рецепта за риба, която свако ни не лови събота в гьола до селОто...
По ресторантите я ядем на скара, и е ОК. Но има и други начини, които са дори по-вкусни, пък и не омирисват цялата къща в този ноемврийски студ...
Единият начин е представен в "Нож и виличка" и за него мога да кажа само едно - не го пропускайте, направете го!
Вторият сега е пред вас. Ето и продуктите:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg14HzNCkmShn0f0DHjJWGfTuqPCGqJuCyug-9xeDvAMx3slcplVutZ0j7FCXY33wgAWUi7kT9oIDXhOc5naXTqcoM3DlkjYD0ZxQ6lMw3S9to_EoRIS-rJu3J2AoctnX9pyJw6sW0PDSZQ/s400/Image452.jpg)
1. Една ципура около 500-600 гр. (или две от 300-400), маринована за поне час в
2. Розмарин и
3. Лимон - настъргани кори и сок;
4. Една консерва (или 3-4 пресни) накълцани домати - aз обикновено ползвам продуктите на CIRIO, в METRO са на съвсем прилични цени;
5. Чесън на 3-4 небелени, смачкани скилидки и
6. Червен лук - около 1/2 глава на кръгчета;
7. Няколко черни маслини.
Поставяте хартия за печене в тавичката, отгоре доматите, омесени с чесъна, лука, маслините.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUtzV7dx41HHI_7Q-b1O7KiRLij5GY-2azPUDMTFzmYqLm8gxIxz4pm7sr3oAOp4pUXHhqrQYHFHk91rIxLqpN40dBIhEJD-YuELXt8WDllODK1N1BWk52WQIAQYvj5CuavCOzpDp1TiIU/s400/Image453.jpg)
Отгоре цялата риба, леко нацепена с остър нож на дълбочина 1/2см. за да се опече по-лесно, заедно с маринатата.
Печете 15 до 20 мин, ако рибата е 500 гр. и повече. Ако е около 300 гр. ще стигнат и 10 минути.
Привсяко положение, рибата е готова, ако изглежда така:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_B2Xz9yAX5wdIhEbneVaBJoSUmcRUxa6SpB_u1leWzizdloBMGSjPvsIkP90s1izs3kA-ULZ8S_Vv2zL_ohrxf21_H6kpMrjorrbZwXh6gE6NO-gbvdVRZWLecVOgl6tNbKHEh1bc0nZ2/s400/Image454.jpg)
Оставяте я в тавата за около 5 минути - така поема всички аромати на соса. После сервирате обезкостени парчета с доматения сос, може и с няколко листа босилек на вкус:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSs4LZVNcgDviSrHg1k5A4ES4mdNNKXmGTLjP9iKA8N1pPd43iocXfHDxszULgoiKFs5UiVWW72AuCoxDJ7kiCTDhphLgrvTA_m9BbsPo4h7rUmz32G-fFNLn8kpf3OoSJN73ocbi3kfH5/s400/Image455.jpg)
Очаквайте следващия вариант на ципурата - Sea Bream Fish&Chips, ако ме разбирате :)
.
1 коментар:
леле, радане, това изглежда супер вкусно! проточих лиги до земята. днес точно си мислех да пропусна готвенето и ти сега ме разстрои... ще пробвам възможно най-скоро обаче. браво!
Публикуване на коментар