Шаран...
За повечето ми познати това означава мазна риба с дъх на блато, състояща се от кости и люспи, често пълнена с орехи.
Чувал съм, че това може да бъде вкусно, но честно казано - не го вярвам.
Но ако и за вас "Никулден е празник за който традицията повелява да приготвим шаран", предлагам елегантен изход от неудобното положение:
Ципурата, на френски Dorade, за наш късмет на английски се нарича ... Sea Bream или морски шаран. В действителност тя наистина е шаранова риба, тъй че в предложената Никулденска рецепта няма никаква измама.
Няма и дъх на блато ...
Предлагам вариации по класическа рецепта от северния Атлантик, максимално отдалечена от познатия ни шаран. Рецептата е особено ценна, защото трудно се намира Fish & Chips рецепта без пържене и паниране. Ето и продуктите:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUw-aULj1drRI8Ou-Jmfg36R5mkkEPPjbCrYj-yH09O6rl7YM_BJ_EFkWTQ2dfYVGogJ17oj69Rlb_Yg3m8HUSEE67UGhW5dsEUSxf8HtMmeukezuDEd2tCPAc0dlCNyb4r6J4GrQgGOHB/s400/Image456.jpg)
Една по-едра ципура (над 500 гр.) или две от 300-400 гр. ;
3-4 едри картофа, нарязани на кръгчета с дебелина от 1 до 1.5 см;
марината от розмарин*, лимонови кори, едрозърнеста горчица, изцеден лимон и зехтин;
чубрица или майорана;
3-4 скилидки чесън;
3-4 едри черни маслини.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWH9w_JVthE5PbY-BP8BB8bYeuUh9oy6zFNtj39QZfYghRbDf8kVrjOijPDai7o6bywrP2KTpkR-8tUCvRoLHrkx1h38H1T7qx7dygJjniiQ5We432WHzfRAN6BaJX0mNcXVcwGe1Q2_l0/s400/Image457.jpg)
На изчистената риба се правят нарези с дълбочина 0.5 до 1 см с остър нож и се намазва обилно с марината. Остава така поне един час, може и цяла нощ в хладилника.
В съвсем леко намазана тавичка се нареждат картофите на един ред, подправят се с чубрицата/майораната (аз препоръчвам прясна майорана за тази рецепта) и се запичат на силен огън за 12-15 минути.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHYjQ5JiX-SEeuapGXXv2JepN17wM12ER0Vtw8xtAtBh_0E4mkAF6-rSn5aYnsHmhpsX2le7jbhn5G_rhyHACYOTBhLclmEpH4iuVr3IP3JEk1IWpfxYydGqaNjSN-J1mwy0Vd6f42KFTo/s400/Image459.jpg)
Върху картофите се слага рибата, добавят се смачканите скилидки чесън и маслините, сол на вкус. Пече се още 15-20 минути на 200 градуса, докато рибата заприлича на това:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI-vvhUKaLqsurNhzCxdaZEU6sGNjOdhIseI_kS6LSAZceE7HfioLJSn4GEJfMXmVijjtsJrAq3HiRXXSdFcdPQpZIYr8krWFs42CAeTcA9mStlDmVqoF_4qnSP-WHGo1AeGjFbgwtfbcZ/s400/Image460.jpg)
Оставя се пет минутки да поеме въздух и се яде с кеф. Тъй като това е простовата рецепта, горещо препоръчвам да се полива с класическо светло пиво, например "Шуменско".
До следващия Никулден има още близо година, но рецептата е съвсем поносима по всяко време, освен в горещите летни месеци, за които всички fish&chips рецепти са твърде тежички.
*Aко искате да сте напълно верни на северняшкия дух на тази рецепта, махнете розмарина и сервирайте с кетчуп
.
За повечето ми познати това означава мазна риба с дъх на блато, състояща се от кости и люспи, често пълнена с орехи.
Чувал съм, че това може да бъде вкусно, но честно казано - не го вярвам.
Но ако и за вас "Никулден е празник за който традицията повелява да приготвим шаран", предлагам елегантен изход от неудобното положение:
Ципурата, на френски Dorade, за наш късмет на английски се нарича ... Sea Bream или морски шаран. В действителност тя наистина е шаранова риба, тъй че в предложената Никулденска рецепта няма никаква измама.
Няма и дъх на блато ...
Предлагам вариации по класическа рецепта от северния Атлантик, максимално отдалечена от познатия ни шаран. Рецептата е особено ценна, защото трудно се намира Fish & Chips рецепта без пържене и паниране. Ето и продуктите:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUw-aULj1drRI8Ou-Jmfg36R5mkkEPPjbCrYj-yH09O6rl7YM_BJ_EFkWTQ2dfYVGogJ17oj69Rlb_Yg3m8HUSEE67UGhW5dsEUSxf8HtMmeukezuDEd2tCPAc0dlCNyb4r6J4GrQgGOHB/s400/Image456.jpg)
Една по-едра ципура (над 500 гр.) или две от 300-400 гр. ;
3-4 едри картофа, нарязани на кръгчета с дебелина от 1 до 1.5 см;
марината от розмарин*, лимонови кори, едрозърнеста горчица, изцеден лимон и зехтин;
чубрица или майорана;
3-4 скилидки чесън;
3-4 едри черни маслини.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWH9w_JVthE5PbY-BP8BB8bYeuUh9oy6zFNtj39QZfYghRbDf8kVrjOijPDai7o6bywrP2KTpkR-8tUCvRoLHrkx1h38H1T7qx7dygJjniiQ5We432WHzfRAN6BaJX0mNcXVcwGe1Q2_l0/s400/Image457.jpg)
На изчистената риба се правят нарези с дълбочина 0.5 до 1 см с остър нож и се намазва обилно с марината. Остава така поне един час, може и цяла нощ в хладилника.
В съвсем леко намазана тавичка се нареждат картофите на един ред, подправят се с чубрицата/майораната (аз препоръчвам прясна майорана за тази рецепта) и се запичат на силен огън за 12-15 минути.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHYjQ5JiX-SEeuapGXXv2JepN17wM12ER0Vtw8xtAtBh_0E4mkAF6-rSn5aYnsHmhpsX2le7jbhn5G_rhyHACYOTBhLclmEpH4iuVr3IP3JEk1IWpfxYydGqaNjSN-J1mwy0Vd6f42KFTo/s400/Image459.jpg)
Върху картофите се слага рибата, добавят се смачканите скилидки чесън и маслините, сол на вкус. Пече се още 15-20 минути на 200 градуса, докато рибата заприлича на това:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI-vvhUKaLqsurNhzCxdaZEU6sGNjOdhIseI_kS6LSAZceE7HfioLJSn4GEJfMXmVijjtsJrAq3HiRXXSdFcdPQpZIYr8krWFs42CAeTcA9mStlDmVqoF_4qnSP-WHGo1AeGjFbgwtfbcZ/s400/Image460.jpg)
Оставя се пет минутки да поеме въздух и се яде с кеф. Тъй като това е простовата рецепта, горещо препоръчвам да се полива с класическо светло пиво, например "Шуменско".
До следващия Никулден има още близо година, но рецептата е съвсем поносима по всяко време, освен в горещите летни месеци, за които всички fish&chips рецепти са твърде тежички.
*Aко искате да сте напълно верни на северняшкия дух на тази рецепта, махнете розмарина и сервирайте с кетчуп
.
1 коментар:
Hi, I think your website might be having browser compatibility issues.
When I look at your blog in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing
blog!
Feel free to visit my website :: cheap payday loans
Публикуване на коментар