понеделник, декември 29, 2008

Новогодишна пуйка

Или Коледна?

Абе може и по Гергьовден, стига да намерите пуйка.

Всеизвестно е, че месото на пуйката е бедно на мазнини, т.е. много диетично. Също така е всеизвестно, че месото на пуйката е бедно на мазнини, т.е. отвартително сухо...

Предлагам на вниманието ви една класическа рецепта за пуйка с кисело зеле, която прави възможното да съхрани влагата в месото и да ви осигури доста сочно и изключително ароматно празнично ястие.

И тъй, продуктите са:

1 Пуйка около 4 кг.;
1 и 1/2 средно големи кисели зелки;
праз - 1 стрък;
чесън - 4-5 скилидки;
червен пипер;
олио;
зехтин extra virgin и ароматни треви (препоръчвам класика - розмарин и мащерка) за намазване на пуйката преди печене и
масло или маргарин за златиста коричка.

За плънката:

1-2 моркова;
шепа стафиди;
вътрешностите на птицата;
2-3 скилидки чесън;
глава лук;
няколко печурки;
чаша ориз;
каквото друго ви дойде на ум и
доста черен пипер.


1. Приготвяне на плънката: Задушете накълцаните дреболии, ориза и останалите съставки (без чесъна и подправките), докато оризът е полу-готов. Най-добре заливайте със зелев сок вместо вода. Добавете чесъна, черния пипер и малко суха мащерка или риган, разбъркайте и снемете от огъня.

2. Приготвяне на пуйката: Натъркайте добре пуйката с олио, червен пипер и малко сол. Оставете така за около час (докато забъркате плънката). Междувременно оставете на студено (на перваза на прозореца или във фризера) малка купичка зехтин с надробени ароматни треви вътре, докато се сгъсти от студа. После намажете обилно пуйката със сместа отвътре и отвън - тази мазнина ще попречи на изсъхването на месото и ще му осигури чудесен аромат.

3. Напълнете пуйката с плънката и зашийте или забодете с клечки.

4. Постелете голяма тава с нарязано кисело зеле, като запазите най-големите листа. Поставете пуйката върху зелето и старателно я "облечете" в големите листа. Те ще предпазват от изсушаване. Залейте зелето с червен пипер и олио, добавете лук, праз и целите скилидки чесън за аромат (Вариант - добавете и едро нарязани кисели ябълки).


Покрийте с фолио и печете 2 и половина до три часа. на около 180 градуса в предварително добре загрята фурна.


Махнете фолиото и печете още половин час, докато листата загорят. Тогава ги махнете, намажете пуйката с масло или маргарин и оставете докато е съвсем готова (още около 20-30 минути).


Ами... Наздраве!

.

3 коментара:

Радан Кънев каза...

Да добавя нещо:

1. Рецептата няма да загуби, ако добавите вино при приготвянето на плънката.

2. Всяко количество черен пипер е донре дошло.

3. Ако сте почитатели на класическия вкус на "пиле със зеле" не използвайте розмарин и стафиди.

4. Ако - напротив на т.3. - искате по-богат вкус, добавете непременно вино (вместо зелев сок) и ябълки, намалете зелето и добавете дафинов лист, може и бахар.

Анонимен каза...

За Много години!))
Благодаря за чудесната рецепта - сред двадесетина други избрах Вашата и интуицията не ме подведе. Ще добавя, че употребата на т.н. аюрведически подправки в плънката също е удачна.
С най-добри благопожелания, Людмила Батева

Новини каза...

Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!