Ненавиждам всякаква храна, която ми напомня за училищния стол. Струва ми се, че по същите съображения повечето ми познати се ужасяват, когато чуят "Руло Стефани".
Сигурно затова никога не съм срещал това ястие домашно приготвено ...
И все пак... винаги ми съм подозирал, че има начин да много вкусно.
Затова и опитахме тази диетична импровизация, за която са нужни:
1) Около 500 гр. телешка кайма (или месо от по-евтиното, смляно в кухненски робот);
2) 3-4 малки глави цвекло, сварени за 30 мин. под налягане (т.е. не съвсем готови) или 2х400 гр. консерви цвекло;
3) 3 сварени моркова;
4) няколко кисели краставици;
5) чесън на вкус;
6) 2 сварени яйца и едно сурово;
7) 1 червена чушка, ситно накълцана;
8) Подправки - по щипка майорана, кимион, мащерка, черен пипер, сол на вкус;
9) 3 супени лъжици галета;
10) чаша вино + чаша бира.
Каймата се омесва с галетата, подправките и накълцаната чушка, суровото яйце, виното, бирата и малко мазнина. После се разстила в тавичка:
Отгоре се нареждат зеленчуците и се завива на руло.
Рулото се намазва леко с белтък и се пече около 25 мин. на 160 градуса в предварително загрята до максимум фурна. Месото остава съвсем леко розово отвътре:
Нарязва се на дебели филии и се яде (може и студено) с гарнитура от стар фасул, картофи или някаква паста. Много върви с туршия.
Сигурно затова никога не съм срещал това ястие домашно приготвено ...
И все пак... винаги ми съм подозирал, че има начин да много вкусно.
Затова и опитахме тази диетична импровизация, за която са нужни:
1) Около 500 гр. телешка кайма (или месо от по-евтиното, смляно в кухненски робот);
2) 3-4 малки глави цвекло, сварени за 30 мин. под налягане (т.е. не съвсем готови) или 2х400 гр. консерви цвекло;
3) 3 сварени моркова;
4) няколко кисели краставици;
5) чесън на вкус;
6) 2 сварени яйца и едно сурово;
7) 1 червена чушка, ситно накълцана;
8) Подправки - по щипка майорана, кимион, мащерка, черен пипер, сол на вкус;
9) 3 супени лъжици галета;
10) чаша вино + чаша бира.
Каймата се омесва с галетата, подправките и накълцаната чушка, суровото яйце, виното, бирата и малко мазнина. После се разстила в тавичка:
Отгоре се нареждат зеленчуците и се завива на руло.
Рулото се намазва леко с белтък и се пече около 25 мин. на 160 градуса в предварително загрята до максимум фурна. Месото остава съвсем леко розово отвътре:
Нарязва се на дебели филии и се яде (може и студено) с гарнитура от стар фасул, картофи или някаква паста. Много върви с туршия.
Е, препоръчвам рулото горещо. Аз съм горд и приятно изненадан от експеримента.
Може и да не е "Стефани", но пък е чудесно.
.
8 коментара:
Аз най-го ям с пюре :)
ц ц ц, толкова готвачи онлайн, а никой не взима второ мнение за резултата ;-)
Никога не съм яла руло "Стефани" или подобно на него по столовете. Иначе щеше да е голям късмет. При нас имаше само кифли, баници и боза :( Поздравления за рецептата!
ще изпробваме рецептата!!
kato za praseta izglejda i e nedope4eno! sujeljavam! probvai pak i ne predlagai recepti, koito sa neuspe6ni!
@ Anonimen.
И аз съжЕлявам, но винаги ям телешкото леко розово (ти му викаш недопечено), освен ако е яхния.
а защо не и с доматен сос? за времето на печенето става много хубав. а малко галета отгоре прави хрупкава коричка, за който си пада
типично руло Стефани! и прилича като храна за прасета, никакав естетически вид нямма!!!
Публикуване на коментар