неделя, юли 19, 2009

Салата от прецакани стекове

Излишно е да казвам, че неволята е основен вдъхновител на кулинарията. Това е общоприет факт - повечето от най-прекрасните готварски традиции са се развили на принципа "от нищо нещо", белязани от немотия и недостиг на основни хранителни продукти - зърнени храни и месо - заместени с най-невероятни комбинации от билки, аромати и обитатели на блатното дъно (но за кухнята на "Кажуните" от блатата на Луизиана ще си говорим друг път...).

В случая неволята има доста по-прозаични, но затова пък твърде познати измерения - историята на тази салата започва от неподходящо месо, зле изпечено на барбекю и на всичкото отгоре останало да изстине и да се довтвърди цял ден в хладилника.

С две думи - "прецакани стекове", които не стават за ядене с нож, вилица и човешки зъби.

Ето и съставките на салатата:

1. Изпечено месо, хартисало в хладилника - най-добре да е телешко, но може и пилешко, и свинско, само да не е тлъсто;
2. Сушени домати, накълцани на ситно;
3. Каперси;
4. Тапенада - повече за тапенадата вижте в тази рецепта и в тази статия - само по желание. Може да се замести спокойно с намачкани или накълцани маслини;
5. Пресен магданоз и пресен босилек в изобилие (на снимките съм заместил босилека с Pesto Genovese заради неподходящия сезон, в който съм снимал);
6. Около 250 грама паста "Ризони" (бабите ни я наричат "арпа фиде"), може и друга паста;
7. Сок от 1 лимон и зехтин в изобилие, сол и пипер на вкус.

Приготвянето е колкото просто, толкова очевидно - месото, сушените домати и каперсите се накълцват наситно, смесват се с пастата.


Добавят се тапенадата (маслините) и зелените подправки (в случая - пестото), полива се с лимона и зехтина, сол и пипер.


Готово и изключително вкусно.


Няма нужда да се ядосвате, ако се издъните с барбекюто - не само няма да хвърлите месото, но и ще го поднесете по много по-интересен и нетрадиционен начин от познатото "цър-пър".


.

Няма коментари: