Днес, на 25 август, рожден ден имат един от най-най-най-добрите ми приятели (и изобщо от най-смислените хора, които знам да са се пръквали през последния половин век) и ... блогът "Кухнята на хобита", който имате съмнителната чест да четете в момента.
И така, "Кухнята ... " навършва две годинки, първата от които беше поне привидно успешна, докато втората - безсъмнено кризисна. Не, не обвинявам нито българското правителство, нито световния юдео-масонски капитал. По-скоро говорим за "Криза на политическите ангажименти на автора" и куп други приятни и не дотам фактори, благодарение на които готвенето вкъщи намаля, а публикуването почти секна :)
Но... рожденият ден си е рожден ден, а и добър повод да заявим, че този блог има бъдеще отвъд кризата. И за да бъде наистина не-кризисна публикацията, предлагам на вниманието ви една бърза и лесна празнична вечеря, която не държи сметка за бюджета. Струва си да се приготви по хубав повод и да се сервира с добро вино (тук питайте другарите социалисти от Виноблог-а), защото така и така излиза скъпо.
Ще я нарека Boeuf Guroff в чест на другия рожденик, a всъщност става дума за стек от телешко бонфиле с гарнитура от червен лук и дребни моркови на фурна.
И така:
1. Забравете съветите ми от преди две години и си купете истинско телешко бонфиле. Цените продължават да летят нагоре, българското гони 40лв. килото, за аржентинското не питайте ...
2. Пригответе гарнитурите:
2.1. Няколко глави воден червен лук от Ябланица се нареждат в тавичка, леко покрита с морска сол и с 5-6 разхвърляни небелени скилидки чесън.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglcRyAK4cC9c0P63wVeFfhYPd5qZRGr9Qtjf9z281jF6ovEXcGivao1TSybrJ_DUxXtZpnVNya2j7rARnuQ6RdO_S-vGU1Iw89Hu_SSZ6SXpqubMQrbWgUqzDmTT2f6ciH-yWvDb_ISKvC/s400/DSC09068.JPG)
Отгоре се срязват на кръст с дълбочина под средата, а процепът се запълва с хубаво краве масло и клончета мащерка. Готово.
2.2. Във фолио сложете около половин кило замразени бейби-моркови. Добавете чесън на цели небелени скилидки, равна чаена лъжичка счукан кимион, сол, черен пипер, мащерка, чаша Шардоне или друго сухо бяло вино. Завийте добре фолиото. Готово.
Двете гарнитури сложете в обща тавичка и печете на около 220 градуса в предварително загрята фурна около 35 минути, или докато лукът придобие този вид:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbDRTuAskJAjIKCVcEr-DUl_HLT1Cfj0kfbd4d02YVPWI_4Ap5o6sXUShCq6Vlq61YVc11hhz9TazbMkS8hgcBBqsviqQl6KuiDxwwmCJSuuWSJ7MhVSAfZggcg9zjopkGpK-ZndOAUuNd/s400/DSC09072.JPG)
(Както виждате от снимката на заден план, междувременно може да започнете...)
... 3. Печенето на стековете. То е добре описано тук, единствената разлика е, че вместо барбекю, ползваме тиган. Силно препоръчвам - особено като става дума за бонфиле - по-кървав вариант на пържолките. Посолете леееко изпечените стекове с морска сол, ръснете зехтин и черен или шарен пипер.
Сервирайте веднага ...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDGPg0dMX21GwPGklkoWbz4Src_rP6BxFb2WPn4TnhacOvjR3lDoLYOGsII7HK2qUl3T5p5Wly64jIB7XL-B53cnBI1b5W7nc1xXMLCTkv19pVLw7SDB29EUNMew_6d4FObMpNSKWzrLx_/s400/DSC09074.JPG)
... с хрян и/или горчица според вкуса ви.
Ето и няколко снимки на резултата:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5kRdHpYczVHvfkdTAEL2yCk-uIHkpTt9IpbvIp6nVRrZXujpJGF_xAx6NHmQQ0wlb6EU1z3BlB9NAGcp_4J4CG6iz1CqgOxt8x4VaUqyjRuYnCBcw2ARUACSLoFoBnC57deuZ6hYp8kFv/s400/DSC09075.JPG)
Естествено с червено вино,
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMW_Olo_4VEh9PWzic3PwJNINubPVkN69NSudQWziiAVVJpduNvy_v9Kxsvav-Nk3ljdcKstEAN0XlpFC4S1MHohNl1-1SmroadLNiOLL38NrOaVGF6jvNGi_8HtogBmgE2_5FFIXUL-E3/s400/DSC09082.JPG)
а според случая - може и някоя свещ, но не забравяйте - най-същественото на тази вечеря не е, че е романтична (не всички намират за романтично да цвъркат кръв между зъбите, докато се хранят), а че е ужасно вкусна.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6EKR_T34kZVsufUJBacXPMAoi6ZNE9YqRvCz16Lq3HhEe-gwkRJE6JCNLtdF5HOax7djJi_uMx5f8Tiat1VwQxbWsssFeVzlePVDHCsgjObTMphrdgn6jOc2vNJn53z2_54AT8IGaBHTi/s400/DSC09084.JPG)
Акцентът значи не е върху свещите, а върху дебелото, сочно и ароматно парче печено месо, за което сте дали срамно много пари :)
Хубавото е, че си струват.
Е, да ви е сладко, а на Monsieur Guroff и на "Кухнята на хобита" - честит рожден ден, да сте четени, обичани и уважавани, особено от нежната половина на човечеството, да ви завиждат по-младите и ... да живеете в интересни времена.
.
И така, "Кухнята ... " навършва две годинки, първата от които беше поне привидно успешна, докато втората - безсъмнено кризисна. Не, не обвинявам нито българското правителство, нито световния юдео-масонски капитал. По-скоро говорим за "Криза на политическите ангажименти на автора" и куп други приятни и не дотам фактори, благодарение на които готвенето вкъщи намаля, а публикуването почти секна :)
Но... рожденият ден си е рожден ден, а и добър повод да заявим, че този блог има бъдеще отвъд кризата. И за да бъде наистина не-кризисна публикацията, предлагам на вниманието ви една бърза и лесна празнична вечеря, която не държи сметка за бюджета. Струва си да се приготви по хубав повод и да се сервира с добро вино (тук питайте другарите социалисти от Виноблог-а), защото така и така излиза скъпо.
Ще я нарека Boeuf Guroff в чест на другия рожденик, a всъщност става дума за стек от телешко бонфиле с гарнитура от червен лук и дребни моркови на фурна.
И така:
1. Забравете съветите ми от преди две години и си купете истинско телешко бонфиле. Цените продължават да летят нагоре, българското гони 40лв. килото, за аржентинското не питайте ...
2. Пригответе гарнитурите:
2.1. Няколко глави воден червен лук от Ябланица се нареждат в тавичка, леко покрита с морска сол и с 5-6 разхвърляни небелени скилидки чесън.
Отгоре се срязват на кръст с дълбочина под средата, а процепът се запълва с хубаво краве масло и клончета мащерка. Готово.
2.2. Във фолио сложете около половин кило замразени бейби-моркови. Добавете чесън на цели небелени скилидки, равна чаена лъжичка счукан кимион, сол, черен пипер, мащерка, чаша Шардоне или друго сухо бяло вино. Завийте добре фолиото. Готово.
Двете гарнитури сложете в обща тавичка и печете на около 220 градуса в предварително загрята фурна около 35 минути, или докато лукът придобие този вид:
(Както виждате от снимката на заден план, междувременно може да започнете...)
... 3. Печенето на стековете. То е добре описано тук, единствената разлика е, че вместо барбекю, ползваме тиган. Силно препоръчвам - особено като става дума за бонфиле - по-кървав вариант на пържолките. Посолете леееко изпечените стекове с морска сол, ръснете зехтин и черен или шарен пипер.
Сервирайте веднага ...
... с хрян и/или горчица според вкуса ви.
Ето и няколко снимки на резултата:
Естествено с червено вино,
а според случая - може и някоя свещ, но не забравяйте - най-същественото на тази вечеря не е, че е романтична (не всички намират за романтично да цвъркат кръв между зъбите, докато се хранят), а че е ужасно вкусна.
Акцентът значи не е върху свещите, а върху дебелото, сочно и ароматно парче печено месо, за което сте дали срамно много пари :)
Хубавото е, че си струват.
Е, да ви е сладко, а на Monsieur Guroff и на "Кухнята на хобита" - честит рожден ден, да сте четени, обичани и уважавани, особено от нежната половина на човечеството, да ви завиждат по-младите и ... да живеете в интересни времена.
.
1 коментар:
Честит празник на блога и от мен! :)
Рецептата наистина е много специална!
Публикуване на коментар