понеделник, октомври 06, 2008

Телешки стек "Къпан милиционер" - I вариант

.
"Чисто и просто като къпан милиционер" - за този стар лаф се сетих, когато мислех за заглавие на тази рецепта. Чисто месо, елементарно за приготвяне. Дори агент на ДАНС би се справил...

В случая предлагам вариант на барбекю, с пържола от телешки ентрекот (повече за видовете телешко месо си припомнете тук), или на английски - rib-eye steak.

Необходими са само телешки пържолки от предната част на гърба, дебели поне два пръста. Няма нужда от никакви маринати, но може да наръсите около час преди печенето с пресен розмарин и едро счукан пипер (най-добре смесен - черен, бял, зелен):


Нагрейте барбекюто максимално (ръката ви да издържа на разстояние десетина сантиметра от скарата само няколко секунди). Хвърлете пържолите, леко намазани със зехтин. Дръжте по 2 минути на страна, ако искате месото да е свежо и розово отвътре.


След като се запекат, отдалечете скарата максимално от въглищата и оставете на този съвсем слаб огън още между минута (съвсем розово) и десет минути (напълно прецакано) на страна. Аз предпочитам т.нар. medium-rare телешко, т.е. силно розово с малко кръв отвътре.


Стекът ви е готов. Посолете с морска сол, поръсете с прясно смлян пипер и ръснете съвсем малко extra-virgin зехтин. Сервирайте с дижонска горчица или смлян хрян.

За гарнитура най-добре вървят пюрета, задушени картофи или зеленчуци.

В близките дни ще ви предложа два по-нетрадиционни варианта за гарнитура на телешки стек - печено цвекло и попарени камби.


И разбира се - чаша червено вино:


.

1 коментар:

Miki каза...

Страхотна рецепта, веднага ще бъде изпробвана. Благодаря ти за нея