"Чисто и просто като къпан милиционер" - за този стар лаф се сетих, когато мислех за заглавие на тази рецепта. Чисто месо, елементарно за приготвяне. Дори агент на ДАНС би се справил...
В случая предлагам вариант на барбекю, с пържола от телешки ентрекот (повече за видовете телешко месо си припомнете тук), или на английски - rib-eye steak.
Необходими са само телешки пържолки от предната част на гърба, дебели поне два пръста. Няма нужда от никакви маринати, но може да наръсите около час преди печенето с пресен розмарин и едро счукан пипер (най-добре смесен - черен, бял, зелен):
Нагрейте барбекюто максимално (ръката ви да издържа на разстояние десетина сантиметра от скарата само няколко секунди). Хвърлете пържолите, леко намазани със зехтин. Дръжте по 2 минути на страна, ако искате месото да е свежо и розово отвътре.
След като се запекат, отдалечете скарата максимално от въглищата и оставете на този съвсем слаб огън още между минута (съвсем розово) и десет минути (напълно прецакано) на страна. Аз предпочитам т.нар. medium-rare телешко, т.е. силно розово с малко кръв отвътре.
Стекът ви е готов. Посолете с морска сол, поръсете с прясно смлян пипер и ръснете съвсем малко extra-virgin зехтин. Сервирайте с дижонска горчица или смлян хрян.
За гарнитура най-добре вървят пюрета, задушени картофи или зеленчуци.
За гарнитура най-добре вървят пюрета, задушени картофи или зеленчуци.
В близките дни ще ви предложа два по-нетрадиционни варианта за гарнитура на телешки стек - печено цвекло и попарени камби.
И разбира се - чаша червено вино:
.
1 коментар:
Страхотна рецепта, веднага ще бъде изпробвана. Благодаря ти за нея
Публикуване на коментар