неделя, октомври 31, 2010

Рубрика "Супа за вечеря" - 2 съвета

.
Напоследък се запалих по супите. Те бездруго присъстват в този блог, но доста ограничен избор, да не кажа, че са еднотипни.

През последните седмици се случи да сготвя няколко съвсем различни екземпляра, които ще се опитам да ви представя. Курсив

А сега, няколко принципни съвета:

Опитвам се да готвя супи от типа "супа за вечеря", т.е. самостоятелно ястие, което с парче хляб или най-много с една лека салата да е достатъчно за едно хранене. Такава супа е важен елемент от всяка диета - вкусно е, засища, а не е мазно, нито калорично.

1. Как обаче да постигнем гъста супа без брашно, макарони, ориз или твърде много картофи?

Французите има хитър отговор и го наричат "фрикасе" (няма нищо общо с брашнената каша от детските ви спомени ...). Практически същото, но обикновено без праз, италианците наричат "софрито":
Нужни са ви моркови, праз, кромид и стръкове целина


Тези съставки се накълцват много ситно и се задушават на лек до среден огън с малко мазнина, няколко капки вода и сока, който сами ще пуснат


Когато омекнат,


върху тях се изсипват основните съставки според рецептата, така супата е едновременно по-гъста и ужасно ароматна.

Както виждате, това вкусна и здравословна основа за вашата супа, която е постигната без пържене и без сгъстяване с брашно. Аз я нарекох "задушка" и я използвам наистина за много неща, обикновено - с успех.

2. Като говорим за основни съставки, истински хубавите супи винаги съдържат бульон, и то - по възможност домашно приготвен, а не изкуственяк на кубчета.

Тук нещата са много прости, ако готвите често. Просто при варене на пиле, риба, телешко, винаги добавяйте малко повече ароматни корени, зарзават и/или подправки и замразявайте част от бульона.

Ако готвите рядко, ще ви се налага да си правите бульон по конкретния случай, или когато имате изостанали кости, обрезки и т.н. от месо / риба, да си врътвате един бърз бульон и да замразите по-голямо количество. Вече описах класически рибен бульон, сега ще представя най-обикновен телешки/пилешки:

Вари се цяло пиле / пилешки фенер / телешко с кост - джолан, опашка и пр.
Във водата добавете на много едро (за да се извади лесно) лук, чесън, морков, целина, пащърнак, зелена и червена чушка.
Добавете и дафинов лист, зърна черен пипер, сол (но съвсем малко, някои супи са солени по други причини и соленият бульон ще дойде в повече), стъбла от магданоз и/или целина, вързани на снопче, прясна мащерка, листа от праз.

Може и само част от това, може и нещо друго :)

Следва първата рецепта, изпълнена според тези съвети :)
.

2 коментара:

Анонимен каза...

от един пишман готвач.

Предварително се извинявам за глупавия въпрос, но може ли малко идеи. Какво да ги права после зарзаватите, като ги извадя от бульона?

Радан Кънев каза...

Aми трудно ми е да отговоря - ние правим зеленчукова каша за детето :)