... или зимна червена супа :)
Мислех да пусна едни много приятни фарфали (и ще имам грижата) или пък една съвсем авторска супена рецепта (която също няма да пропусна), но застудяването ме насочи към скорошния и доста успешен експеримент, който сега ви представям.
По нашите италиански ресторанти под името Minestrone твърде често се предлага една рядка и водниста субстнация, в която плува нещо доскоро замразено, обичайно - грах. Приликата с истинската супа е твърде семпла... Истинското минестроне е гъсто, силно и винаги приготвено с пресни сезонни зеленчуци.
А това си е предизвикателство. Както неведнъж сме жалили на по бира с Акулата, "сезонни зеленчуци" у нас обикновено са 2-3, а пресни - нула до един. По тази причина и настоящата рецепта се опира на една основна зимна съставка, а именно - червеното зеле. Възможно е обаче да добавите и предварително сварено цвекло, убеден съм, че няма да сбъркате.
И така, необходимо ви е горе-долу (пак напомням - селска кухня, няма задължителни съставки и пропорции) следното:
1. Половин червена зелка, без най-дебелите листа в средата (тях си ги изхрупайте щастливо);
2. Два едри моркова;
3. Пет-шест стръка от целина;
4. Две глави червен лук;
5. Няколко (2-3-4) скилидки чесън;
6. Дребен бял боб - около 200 грама предварително сварен или 1 до 1и1/2 консерва от 400мл.;
7. Домати - няколко попарени и обелени домата, или 1 до 1и1/2 консерва от 400мл. В случая използвах една много симпатична и евтина консерва чери домати от кварталния супер;
8. Чаша червено вино;
9. Равна лъжичка кориандър на зърна, счукан;
10. Спагети (в случая - пълнозърнести) - около 1/4 от пакета;
11. 500-600 мл. силен телешки бульон;
12. Сол, черен пипер, лют пипер, зехтин (всичко това на вкус, добавя се накрая);
13. По желание - 150 гр. бекон (зимна супа, все пак...);
14. По желание - малка купичка предварително сварено цвекло (червена супа, все пак...).
Червеното зеле има нужда да бъде попарено отделно в подсолена вода (4-5 минути на отделени листа), докато леко поомекне:
От морковите, чесъна, лука, целината се прави 'задушка', в която се добавя и счуканият кориандър на зърна.
След 20-ина минути се добавят доматите,
разбърква се и се добавя и виното и се оставя да кипне за около 5 минутки.
На този етап се добавя и зелето, което има нужда от доста време да поуври. Постепенно се долива бульонът.
След около 20-25 минути (зелето не е още готово), се добавя фасулът, евентуално - беконът и цвеклото. Ври докато зелето е готово, а десетина минути преди това се добавят натрошените спагети. Изобщо зелето е единствената сложност в тази рецепта. Ако го бланширате по-дълго, ще го варите по-малко, но пък ще загуби цвят и аромат.
Възможно е супата да стане много гъста - разреждайте с вода на вкус. Аз си харесах ето тази консистенция...
... и сервирах с бира, черен хляб и колбаси:
Разбира се, всеки уважаващ себе си италианец би сервирал с червено вино...
Е, изборът е ваш, от мен - наздраве!
.
По нашите италиански ресторанти под името Minestrone твърде често се предлага една рядка и водниста субстнация, в която плува нещо доскоро замразено, обичайно - грах. Приликата с истинската супа е твърде семпла... Истинското минестроне е гъсто, силно и винаги приготвено с пресни сезонни зеленчуци.
А това си е предизвикателство. Както неведнъж сме жалили на по бира с Акулата, "сезонни зеленчуци" у нас обикновено са 2-3, а пресни - нула до един. По тази причина и настоящата рецепта се опира на една основна зимна съставка, а именно - червеното зеле. Възможно е обаче да добавите и предварително сварено цвекло, убеден съм, че няма да сбъркате.
И така, необходимо ви е горе-долу (пак напомням - селска кухня, няма задължителни съставки и пропорции) следното:
1. Половин червена зелка, без най-дебелите листа в средата (тях си ги изхрупайте щастливо);
2. Два едри моркова;
3. Пет-шест стръка от целина;
4. Две глави червен лук;
5. Няколко (2-3-4) скилидки чесън;
6. Дребен бял боб - около 200 грама предварително сварен или 1 до 1и1/2 консерва от 400мл.;
7. Домати - няколко попарени и обелени домата, или 1 до 1и1/2 консерва от 400мл. В случая използвах една много симпатична и евтина консерва чери домати от кварталния супер;
8. Чаша червено вино;
9. Равна лъжичка кориандър на зърна, счукан;
10. Спагети (в случая - пълнозърнести) - около 1/4 от пакета;
11. 500-600 мл. силен телешки бульон;
12. Сол, черен пипер, лют пипер, зехтин (всичко това на вкус, добавя се накрая);
13. По желание - 150 гр. бекон (зимна супа, все пак...);
14. По желание - малка купичка предварително сварено цвекло (червена супа, все пак...).
Червеното зеле има нужда да бъде попарено отделно в подсолена вода (4-5 минути на отделени листа), докато леко поомекне:
От морковите, чесъна, лука, целината се прави 'задушка', в която се добавя и счуканият кориандър на зърна.
След 20-ина минути се добавят доматите,
разбърква се и се добавя и виното и се оставя да кипне за около 5 минутки.
На този етап се добавя и зелето, което има нужда от доста време да поуври. Постепенно се долива бульонът.
След около 20-25 минути (зелето не е още готово), се добавя фасулът, евентуално - беконът и цвеклото. Ври докато зелето е готово, а десетина минути преди това се добавят натрошените спагети. Изобщо зелето е единствената сложност в тази рецепта. Ако го бланширате по-дълго, ще го варите по-малко, но пък ще загуби цвят и аромат.
Възможно е супата да стане много гъста - разреждайте с вода на вкус. Аз си харесах ето тази консистенция...
... и сервирах с бира, черен хляб и колбаси:
Разбира се, всеки уважаващ себе си италианец би сервирал с червено вино...
Е, изборът е ваш, от мен - наздраве!
.
1 коментар:
Не е много за Никулден тази рецепта, но след 10-тина минути ще е по чиниите :-)
Публикуване на коментар