По традиция моите рибни публикации са пост-Никулденски, затова пък прясно изпробвани. Ако на следващия Никулден сте взели смелото решение да се разведете с шарана и да опитате нещо по-вкусно (пък макар и не толкова традиционно), в което все пак има риба, сетете се за тази рецепта.
Рецептата, която предлагам, е в голяма степен копирана от италианската одисея на Джейми Оливър (вж. оригиналната рецепта). В неговата рецепта можете да прочете доста за произхода на тази супа, а накратко е това - ако живееш далеч от морето (уви, да!) и не обичаш риба, извадена от блатото (слава Богу, не!) в миналото не си имал достъп до прясна риба. И множество рецепти са стъпвали на изкисната солена риба (чироз).
У нас няма Baccala (осолена треска), или ако има, ще е на някаква умопомрачителна цена.
Затова и се задоволих с 250-300 гр. сушени филета от акула (от Карфур)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisiNJu0KfJ-u7lSSPhYBAMnQAxVOCbblv4_78AiKVihw_mboFwoZy4FizFY6DMhunrmyai7VWnGkQBUEGWGBExuiXHMO-Z-tmX80rAihK5p3GDbZVngsHfREDkEuKMVROnmVlKS7yCCerQ/s400/DSC03418.JPG)
и следните други продукти:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVJtpl9qSz-mFSofqy2CCKrUT4A9DmGRRXAlj7jWkm5wddIrKCUlziUeDpKEfiBMYU9ch0Fc9NTPcmm7Ae8BIwSb4onFw0L2_rvTETQ1zT5ts7vMMUltjRHSwiNt9QcuDq3GDhC5CkGsj6/s400/DSC03444.JPG)
1. Еди-колко си стръка целина (отделно - по-свежите листа);
2. Връзка магданоз (отделно стъблата, отделно - листата);
3. Два моркова;
4. Глава лук;
5. Чесън колкото душа даде;
6. Маслини - една шепа, може и различни;
7. Каперси - малка шепичка;
8. Домати - 2 консерви х 400 мл.;
9. Бульон - рибен, пилешки или зеленчуков (в конкретния случай - домашен пилешки, което не е достатъчно постно за Никулден ...);
10. Люти чушлета сушени, или лют пипер или нещо такова.
Рибата трябва да се изкисне в студена вода за около 24 часа, за което време омеква и се обесолява. Нарежете я на парчета и я оставете да почака.
С риск да стана досаден, направете си задушка от зарзавата (без листата на целината и магданоза, но със стъблата на магданоза, ситно накълцани) за около 15 минути;
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiveqfe6LnBbLyhfJ3OR-Lt4Nea0GuQN5pGjfLgxHVm3-dyL4BsHDC1wXMBFuBu45xfIBu8_A8B_9Mdz0KGECtWNez2oHc4n44ESjlmlhzCvMa4xqvWsCj9SYtFKPGJ5B3T2i4wTLDSJ59T/s400/DSC03446.JPG)
Добавете маслините, каперсите и чесъна за още 5-6 минути;
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1vnVQd1P7zWr6WrQr4yWBz2Hxw74DyKBVmhEBpsp5PVzmXeCYbXThniT0p45EfealhcQv5zzEU185UAsHV3yH41FsFjadm1_T4ojkcrs3uY59aeLWMrNRkbbw15qKA4gdeDnTSKUHHnzL/s400/DSC03449.JPG)
Добавете доматите, като кипне отново, сипете и бульона (или вода, ако нямате) и оставете да поври 10-ина минути.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgT8YWkt_qwyN_V7JaG9jaq6u3ViVsPW8Kd-vYW6s8Uiy5Rxwv20avmqOMZ6sErhhYfU2s0dcETjeiwOhrIPZ24Gizt2ZPdZDsAGEkBGguCVcQ2FhZRdCRhxXYxn62QQS4Ylx5coU3zfdp0/s400/DSC03453.JPG)
Добавете парчетата риба и оставете да къкри на слаб огън, докато омекне съвсем (в рецептата на sir Jamie са 15 минути, но това се отнася за треската - акулата има нужда от повечко...).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi39bYZLcSmK6eUn82BOugazvf1AaKvjmXkoCjK06oDG9_taKLzmWfRD6w5Ff03xtWxxSW45eH-P-_HtFnr64z8gya_YZArTvDQitoIY_RQYVKKUKjvjQkDsUPAD5pyTXJlWibT8tLEZR6T/s400/DSC03458.JPG)
На финала добавете листата от целината и магданоза, лютия пипер, сол и пипер на вкус и няколко лъжици зехтин.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0s6ZzIBfCs-Rh4ZE4ryXp9OTEzhmpcAgNgHrx12dfWRxYnhBpjULBfU1RrKzJjG7MhtVYE15v-AYyZt16c85H6mExU2Lo83ypgw9hj-KtNCLIeog4itvXdygxlh4nPNJ-9OKGu8t8oiWD/s400/DSC03462.JPG)
Готово и много вкусно. Препоръчва се на др. Пенев за следващия му имен ден, още повече - в прогнилия и пълен с италиански mafioso Запад сигурно имат изобилие от Baccala.
.
.
Рецептата, която предлагам, е в голяма степен копирана от италианската одисея на Джейми Оливър (вж. оригиналната рецепта). В неговата рецепта можете да прочете доста за произхода на тази супа, а накратко е това - ако живееш далеч от морето (уви, да!) и не обичаш риба, извадена от блатото (слава Богу, не!) в миналото не си имал достъп до прясна риба. И множество рецепти са стъпвали на изкисната солена риба (чироз).
У нас няма Baccala (осолена треска), или ако има, ще е на някаква умопомрачителна цена.
Затова и се задоволих с 250-300 гр. сушени филета от акула (от Карфур)
и следните други продукти:
1. Еди-колко си стръка целина (отделно - по-свежите листа);
2. Връзка магданоз (отделно стъблата, отделно - листата);
3. Два моркова;
4. Глава лук;
5. Чесън колкото душа даде;
6. Маслини - една шепа, може и различни;
7. Каперси - малка шепичка;
8. Домати - 2 консерви х 400 мл.;
9. Бульон - рибен, пилешки или зеленчуков (в конкретния случай - домашен пилешки, което не е достатъчно постно за Никулден ...);
10. Люти чушлета сушени, или лют пипер или нещо такова.
Рибата трябва да се изкисне в студена вода за около 24 часа, за което време омеква и се обесолява. Нарежете я на парчета и я оставете да почака.
С риск да стана досаден, направете си задушка от зарзавата (без листата на целината и магданоза, но със стъблата на магданоза, ситно накълцани) за около 15 минути;
Добавете маслините, каперсите и чесъна за още 5-6 минути;
Добавете доматите, като кипне отново, сипете и бульона (или вода, ако нямате) и оставете да поври 10-ина минути.
Добавете парчетата риба и оставете да къкри на слаб огън, докато омекне съвсем (в рецептата на sir Jamie са 15 минути, но това се отнася за треската - акулата има нужда от повечко...).
На финала добавете листата от целината и магданоза, лютия пипер, сол и пипер на вкус и няколко лъжици зехтин.
Готово и много вкусно. Препоръчва се на др. Пенев за следващия му имен ден, още повече - в прогнилия и пълен с италиански mafioso Запад сигурно имат изобилие от Baccala.
.
.
2 коментара:
ще я сготвим веднага
Благодарности, др. Кънев - още преди следващия Никулден ще я имплементираме таз чорба :)
Публикуване на коментар