петък, декември 10, 2010

Чили супа от телешка опашка с нахут


.
Рискувам това да стане блог за супи, но ще отбележа, съвсем нескромно, че експериментите ми през последните месеци са повече от успешни, а отзивите на читатели и потребители - повече от ласкави.
Това е разбираемо - супичките ми имат собствен стил и доста се различават както от традициите на българската ресторантска кухня, така и от основните домашни рецепти, които изобилстват в мрежата.

Та това ми даде смелост да опитам една изцяло авторска рецепта (почти всичко друго в рубриката е вариации по чужди произведения, просто нови аранжименти) на принципа "нещо вкусно от каквото се намира в хладилника и по шкафовете".


С Деничка много обичаме супата от телешка опашка в "Под Липите", но нямаме идея как се случва. Едно обаче е сигурно - вътре има кимион :


и телешка опашка. Поради наличието на телешка опашка (в камерата) и кимион (в шкафа) - ето и началото на нова рецепта ...

Резултатът е изненадващо добър и бързам да го споделя с любезните читатели. И тъй, вие сте първите свидетели на тази съвсем нова и оригинална рецепта (като изключим служителите на МВР, които са си записвали докато я разказвах на кума си по телефона...), за която ви трябват:

I. За бульона: Телешка опашка 0.7 до 1 кг., заедно с обичайните корени за бульон, и 2 дафинови листа.


II. За задушката (фрикасето): обичайните съставки (лук, праз, морков, стъбла от целина), но в случая може да се добавят червена и зелена чушка на малки кубчета.


Повече за бульона и задушката - в рубриката със съветите за супа :)

III. Други съставки:

1. Нахут 2х400 гр. консерва (от Карфур, на много сносна цена) или съответното количество, сварен с подправки по ваш вкус; - може спокойно да се замени със стар фасул, ако не обичате нахут, но според мен именно той дава особената прелест :)
2. Зелен фасул замразен - да кажем една наистина голяма шепа, като бръкнете в плика;
3. Доматено пюре - нещо като две препълнени супени лъжици;
4. Кимион - 1 пълна ч.л.
5. Червен пипер - 1 много пълна ч.л. ;
6. Лют червен пипер - по преценка. ;
7. Чесън - 3-4-5 скилидки;
8. По желание - чаша червено вино.

От опашката и корените за супа се прави силен бульон, като се вари, докато месото започне само да пада от костта (конкретно за опашката това значи повече от час под налягане, поне два в обикновена тенджера). Важно е да се развари, защото иначе много трудно се отделя от прешлените и хрущяла - аз направих грешката да не го доваря и се озорих мно'о джестоко и драматишно.

(жилаво говедо излезе...)

Месото се оставя да изстине и впоследствие се отделя от костите и накъсва на парчета.

От зарзавата се прави задушка за 20-ина минути, като по средата добавяте кимиона, чесъна и червения пипер.


Когато поомекне задушката, добавяте доматеното пюре и евентуално виното. Като заври, изсипвате вътре нахута и зеления фасул и доливате бульон - гъстотата на супата си е по ваша преценка, така че не ви казвам колко ...


Когато заври, добавяте и месото и оставяте да къкри 20-25 минути.


Лютият пипер може да се добави в началото, заедно с кимиона (ще стане огън-манджа) или накрая от всеки, на вкус.


Readyyyyy, GO!
.

.

6 коментара:

филми онлайн каза...

Много вкусно изглежда!

перилни препарати каза...

Абе не изглежда лесно за приготвяне, но е изкусително :) Ще я пробвам супата определено!

Екскурзии Великден каза...

Мммммммм... изглежда много апетитно! Записвам си рецептата - като гледам доста от нещата ги имам. Утре отивам на съботния голям пазар за пълнене на хладилника и се залавям за работа в кухнята първо със супичката :) Така ми се е дояло нещо топло и течно...

Екскурзии Великден каза...

Пак съм аз. Извинявам се,но сега видях по-подробно рецептата и виждам, че нахуд си писала, че има в карфур. Случайно да знаеш дали не продават в някоя от другите вериги супермаркети, защото карфур на мен ми е малко далечко :( Около нас има т маркет, билла, фантастико и пазара красно село, но там едва ли ще има...

Анонимен каза...

Аз лично използвам БИО изворна вода Rose Drops за готвене (освен за пиене)

секс играчки каза...

Лигите ми потекоха само от снимките! Храна за окото, душата и небцето! Браво