четвъртък, декември 09, 2010

Рибена чорба от чироз (Zuppa di baccala)

.
По традиция моите рибни публикации са пост-Никулденски, затова пък прясно изпробвани. Ако на следващия Никулден сте взели смелото решение да се разведете с шарана и да опитате нещо по-вкусно (пък макар и не толкова традиционно), в което все пак има риба, сетете се за тази рецепта.

Рецептата, която предлагам, е в голяма степен копирана от италианската одисея на Джейми Оливър (вж. оригиналната рецепта). В неговата рецепта можете да прочете доста за произхода на тази супа, а накратко е това - ако живееш далеч от морето (уви, да!) и не обичаш риба, извадена от блатото (слава Богу, не!) в миналото не си имал достъп до прясна риба. И множество рецепти са стъпвали на изкисната солена риба (чироз).

У нас няма Baccala (осолена треска), или ако има, ще е на някаква умопомрачителна цена.

Затова и се задоволих с 250-300 гр. сушени филета от акула (от Карфур)


и следните други продукти:


1. Еди-колко си стръка целина (отделно - по-свежите листа);
2. Връзка магданоз (отделно стъблата, отделно - листата);
3. Два моркова;
4. Глава лук;
5. Чесън колкото душа даде;
6. Маслини - една шепа, може и различни;
7. Каперси - малка шепичка;
8. Домати - 2 консерви х 400 мл.;
9. Бульон - рибен, пилешки или зеленчуков (в конкретния случай - домашен пилешки, което не е достатъчно постно за Никулден ...);
10. Люти чушлета сушени, или лют пипер или нещо такова.

Рибата трябва да се изкисне в студена вода за около 24 часа, за което време омеква и се обесолява. Нарежете я на парчета и я оставете да почака.

С риск да стана досаден, направете си задушка от зарзавата (без листата на целината и магданоза, но със стъблата на магданоза, ситно накълцани) за около 15 минути;


Добавете маслините, каперсите и чесъна за още 5-6 минути;


Добавете доматите, като кипне отново, сипете и бульона (или вода, ако нямате) и оставете да поври 10-ина минути.


Добавете парчетата риба и оставете да къкри на слаб огън, докато омекне съвсем (в рецептата на sir Jamie са 15 минути, но това се отнася за треската - акулата има нужда от повечко...).


На финала добавете листата от целината и магданоза, лютия пипер, сол и пипер на вкус и няколко лъжици зехтин.


Готово и много вкусно. Препоръчва се на др. Пенев за следващия му имен ден, още повече - в прогнилия и пълен с италиански mafioso Запад сигурно имат изобилие от Baccala.
.

.

2 коментара:

nana каза...

ще я сготвим веднага

Никола каза...

Благодарности, др. Кънев - още преди следващия Никулден ще я имплементираме таз чорба :)