Скумрията е набедена за твърде "семпла", отхвърляна заради силния си "рибен" аромат и недолюбвана най-вече, защото като деца са ни тъпкали с нея по разни столови, приготвена по най-безобразния възможен начин...
Всъщност атлантическата скумрия е може би най-полезната риба на пазара - винаги заловена в диво състояние, изключително богата на Омега-3 киселини и витамини от Б-групата. Остава основният въпрос - може ли да бъде вкусна? Отговорът е твърдо ДА!
Опитайте тази поразително евтина, лесна и вкусна рецепта, после ще говорим пак. Продуктите са само:
2 едри скумрии
Морска сол
Барбекю :)
Зехтин
Един лимон
Билки: Розмарин и мащерка или девисил и магданоз. (всеки друг вариант е възможен, но това са моите предложения).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaVLfo3mICjCyT77NlIHQtbjZJQGvqcaVbQkmtuC5fL3u5FIeBEPhyUjArqatla6ZD-0p9NwFiz10ob6QEjJEBfBs6U-_ghIcyRHRgHd4FwgozSdiZ-tQlJAxaQvzB1YVjqXtj3mne5nAU/s400/DSC01405.JPG)
И тъй:
Натъркайте двете риби със зехтин и морска сол отвън. (Така се предпазвате от залепване за барбекюто!)
Напълнете коремите на изчистените риби с малко морска сол и изобилие от билките, добавете резени лимон.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5nAHbaGUaYS_rEwh9jIpVmD_gvPq3zkr-YOQoKA3ee3YZ4kIgN7lMcYdfz-eSQDdruM2Yzevwi5V1nqFeSnEATmk9pJGMdnD66tOTUmXEYvK-ozjKImsvYYy_-R1sMpMVzWm7vM9Qefuw/s400/DSC01406.JPG)
Разпалете барбекюто. Не слагайте много въглища, защото нямате нужда от силен огън. За да прецените на кое ниво да сложите скарата, направете следния тест - ръката ви трябва да издържи поне 12-15 секунди на температурата, на която ще се пече рибата:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWjgOZywalAUPHDi0Y-GSlKKZEX_osANUeoiUzFzHgkKDbLIvy3MCLA03w3PjDZK29n2T45JVRAgGVvaG3htRYZQ1zAfrcx0PG98S81VmAVK8rHszCsuqhqbRpOZdFLIPudRZzGtZ5SU8_/s400/DSC01421.JPG)
Изпечете добре, докато кожата изгори, а месото отвътре загуби розовия си цвят.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_qLwwSQTnvQDwvzvut9V1YeGd5X620U99hZaAHnilHYhP_ZpHFNrAtp_OPRHFhjNgXzb7jk_HG7l7JkoXBNQay8s0iOOHAWpZRfYb51RurgfXzCoJw8acMNCWwSZ2Td31ZpI47W-r2LF1/s400/DSC01423.JPG)
Готовата риба залейте с класически сос от лимон и зехтин. Kъм соса можете да добавите какво ли не, на вкус.
С изненада (първия път, де) ще установите, че рибата няма натрапчив скумриен вкус и аромат, а стегнато и вкусно месо със силен билков мирис. Скумрията носи не само на бяло вино, но и на розе и дори леки червени вина...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsS_7wyyqUyLvpCT1A5jSASoshaOUw5145U0uCFmCuAkKskSNu75ovz1QZcAf35ezw2FlGoOy0Z6h_L9tNnV2hDS20yEz0akbo4Mt229bj1vKeelg5kFIRtflJ7bT5L3SbToA6eTDgPyCq/s400/DSC01419.JPG)
... което прави тази рецепта подходяща и за по-хладните сезони.
Всъщност атлантическата скумрия е може би най-полезната риба на пазара - винаги заловена в диво състояние, изключително богата на Омега-3 киселини и витамини от Б-групата. Остава основният въпрос - може ли да бъде вкусна? Отговорът е твърдо ДА!
Опитайте тази поразително евтина, лесна и вкусна рецепта, после ще говорим пак. Продуктите са само:
2 едри скумрии
Морска сол
Барбекю :)
Зехтин
Един лимон
Билки: Розмарин и мащерка или девисил и магданоз. (всеки друг вариант е възможен, но това са моите предложения).
И тъй:
Натъркайте двете риби със зехтин и морска сол отвън. (Така се предпазвате от залепване за барбекюто!)
Напълнете коремите на изчистените риби с малко морска сол и изобилие от билките, добавете резени лимон.
Разпалете барбекюто. Не слагайте много въглища, защото нямате нужда от силен огън. За да прецените на кое ниво да сложите скарата, направете следния тест - ръката ви трябва да издържи поне 12-15 секунди на температурата, на която ще се пече рибата:
Изпечете добре, докато кожата изгори, а месото отвътре загуби розовия си цвят.
Готовата риба залейте с класически сос от лимон и зехтин. Kъм соса можете да добавите какво ли не, на вкус.
С изненада (първия път, де) ще установите, че рибата няма натрапчив скумриен вкус и аромат, а стегнато и вкусно месо със силен билков мирис. Скумрията носи не само на бяло вино, но и на розе и дори леки червени вина...
... което прави тази рецепта подходяща и за по-хладните сезони.
Няма коментари:
Публикуване на коментар