четвъртък, август 28, 2008

Малки съвети за бабрекю


Вече споменах, че барбекюто е добър приятел на диетичното хранене. То може да се позлва не само за тлъсти вратни пържолки, но и за телешки стекове, риба, зеленчуци. И всичко това се приготвя най-добре на дървени въглища.

Освен това си е купон... и не пречи да опечете нещо мазно и вредно за гостите си :)

И тъй, няколко съвета:

1. Не използвайте разпалки. Миришат лошо и не вършат работа. Използвайте някакви клечки и тресчици:


Тези например са просто изсъхнали краища от лозата на балкона ни:


2. Използвайте обилно вестници или (най-екологично) хартията от чувала с въглищата, ако е свършил:


3. Наредете хартията, насукана на масури, отгоре клечките, а върху тях - 20-тина по-едри въглена, които да "прихванат" пламъците:



Така "барбито" ви е готова за палене. Ще се учудите колко е лесно и колко по-добре се разпалва.

На всичкото отгоре, изгорялата лоза дава чудесен аромат на скарата...

4. И един съвет от Jamie Oliver, който трудно (но не е невъзможно) се следва с моето барбекю: Наредете разпалената жарава под наклон, така че да имате едновременно по-силен и по-слаб огън. Така можете да приготвите на един път телешки стек почти суров (2-3 минути на силен огън) за един от гостите и добре изпечен (10-12 минути на среден до слаб огън) за друг.

Е, надявам се, че бях полезен.

Следват няколко рецепти за барбекю...

1 коментар:

Анонимен каза...

Шишарките са страхотни за разпалване на барбекюто