петък, юли 31, 2009

Рибена чорба - 2 вид

.
Е, на пръв поглед това е почти същата рибена чорба.

Но само на пръв поглед. В този случай първо се прави силен рибен бульон, а после се добавя риба на вкус, която може да е и печена или предварително обработена по друг начин. Основното тук е бульонът, който се приготвя от:


1. Глави, опашки и/или рагу от поне два вида риба (в случая - глави и опашки от скумрия и морски кефал - по 5 броя за една средна тенджера);
2. Половин глава целина;
3. Няколко моркова, едро нарязани;
4. Червени и зелени чушки - разполовени;
5. Една голяма глава лук - разполовена или на четвъртини;
6. Сол, черен пипер - няколко цели зърна, дафинов лист (на вкус, ако искате), половин лимон, чесън;
7. Връзка девисил (3-4 стръка) и още толкова магданоз.

В случая със скумриите и кефала се търси силен рибен вкус за хора, които наиостина обичат морска риба. Бульонът може да се приготви и с глава от сьомга (има ги в изобилие в МЕТРО и "Пикадили" на добра цена) или сом (тогава ще стане наистина силен и мазен).

Съвет: За да направите рецепта от тип "sea food" (например от любимата ми Cajun-серия), добавете по-късно две шепи цели скариди. След като уврят ги извадете, изчистете и отделете месото - то се добавя в края на готвенето.

След като бульонът е готов, изхвърлете главите/рагуто, целината и дафиновия лист. Отделете люспите на чушките и ги върнете в супата. С морковите и картофите постъпете както искате :)

След това добавете рибата:


В случая това са замразени филета от тилапия (5-6 лева килото от супермаркета - ето и една статия на български) които добавям сурови - увират за 2-3 минути:


Докато уври рибката, добавете 2-3 щипки пресни листа от мащерка и чорбата е не само готова, но и много вкусна:


По сходна технология, на основата на силен рибен бульон, се приготвят десетки видове супи от българската, френската и коя-ли-не кухня. Например "саламура", някои от рецептите за "Гъмбо" и какво ли още не (част от тези рецепти смятам да ви предложа скоро).

Затова е полезен навикът да приготвяте малко повече от нужния ви бульон и да замразявате остатъка - трае 3 месеца, а няма откъде да купите готов...
.

Няма коментари: