сряда, юли 29, 2009

Jambalaya (Джамбалая)

.
... е класическо ястие от "cajun" кухнята, за която стана дума съвсем наскоро. Както други характерни местни рецепти, които съм публикувал (например Рататуй или Чили кон карне), няма превод на български.

И както в повечето случаи на местна кухня, най-точният превод е "турлюгювеч" :)

Действително, в джамбалаята може да има (и често пъти има) всичко, което става за ядене и отделни съставки, които най-вероятно не стават. Или поне не изглеждат подходящи... Както вече споменах, кухнята на "кадиените" от южна Луизиана съдържа какво ли не - те живеят в блатисти местности, богати на риба, птици, раци и пр., а основна зърнена храна е оризът. Резултатът е изключително вкусен, меко казано...

Според 'Уикипедия',

The only certain thing that can be said about a jambalaya is that it contains rice and almost anything else.

Но тъй като всяка рецепта трябва да започне отнякъде, предлагам една не съвсем типична (но по-здравословна от повечето алтернативи) рецепта със следните съставки:


1. 3-4 едри пилешки филета;
2. 1 сурово-пушен суджук (замества характерния Андуйски салам); (Ако искате по-здравословна версия, просто действайте без суджука)
3. 3 едри зелени чушки за пълнене, може и една червена капия;
4. 3 дебели стръка целина (или десетина по-тънки стебла, каквито по-лесно се намират у нас на пазара);
5. 2 едри глави лук;
6. добра доза cajun seasoning - достатъчна за да се овалят обилно филетата;
7. Допълнително свежа мащерка, може и дафинов лист, лют пипер, сол и черен пипер на вкус;
8. чаша дългозърнест ориз.

Приготвяне:

Първата особеност на тази рецепта е, че филетата (оваляни обилно в подправката) не се запържват (нали помните, че в този блог не пържим?), а се изпичат на много силен огън, така че да загорят отвън, а да останат леко сурови отвътре:


Така се постига особеният кафяв цвят на ястието, известно още като brown jambalaya. Можете леко да запечете и част от лука и чушките, както и един домат.

След това лука, чушките (евентуално доматът), целината и запеченото месо се хвърлят в тенджера на среден огън (4 от 6 степени) с малко мазнина, червен пипер и съвсем малко вода, докато се задушат:


Добавя се оризът и вода догоре и се оставя да ври на слаб огън:

(на снимката оризът не е още съвсем набъбнал, в крайна сметка остава съвсем малко сос).

Добавя се мащерката и сол и пипер на вкус (възможно е да няма нужда, внимавайте!).

Манджата е вече готова. На този етап обаче ви предлагам да направите от нея две-в-едно:

Отделете около 2/3 от ястието и го сервирайте така. Остатъкът оставете да ври с повечко сос и му добавете шепа скариди за 3 до 5 минути. Вече имате и seafood jambalaya (не забравяйте, че скаридите не са никак полезни - това вече не е здравословна рецепта, но пък е много вкусна!).


Частта със скаридите изяжте веднага - ще се развали изключително бързо! Останалото ще е дори по-вкусно, ако преседи в хладилника един ден и го притоплите.

На финала малък съвет. В кухнята на кадиените комбинацията от зелени чушки, лук и целина е известна като "света Троица":


Използвайте тази комбинация независимо какво импровизирате. Така резултатът винаги ще бъде в графата cajun cuisine, пък дори и cajun-ите да не знаят, че е така.

Да ви е сладко!
.


7 коментара:

Деница Руканова каза...

Чудна манджичка. Но защо скаридите да не са полезни??

Радан Кънев каза...

Огромни количества холестерол от най-най-лошия :)

Деница Руканова каза...

Винаги съм ги смятала за изключително полезна морска храна - от даровете:) Ще имам предвид коварната намеса на холестерола, благодаря за информацията.

Приятно готвене и похапване със семейството.

Анонимен каза...

много интересно, благодаря

Анонимен каза...

Трябва да проверя:)

зайо-байо каза...

Ок, сега пробваме рецептата, предполагам, че ще стане чудна. Обаче имам няколко забележки/въпроси:
Колко литра е тенджерата?
Колко време е необходимо за приготвянето на джамбалаята?
Колко време ври?
За колко порции са описаните количества?
Благодаря и хубав ден! :)

зайо-байо каза...

Ок, г-н Кънев, джамбалаята се получи трепач! Само трябваше да сложа още люто, чесън и малко оцет, за да се напасне съвсем на моя вкус. Сега следват още няколко рецепти, които си набелязах... Хубав ден! :)