петък, септември 12, 2008

Бистра рибена чорбица

.

Това е (засега) последната рецепта от Добруджанската серия. Затова пък повече от класическа.

Има хиляди рецепти за рибени чорби и саламури, и огромна част от тях са вкусни и достойни за приготвяне.

Сега предлагам нещо много леко, ароматно и приготвено без пържене.

Продуктите са:

1-2 едри капии (може червена и зелена);
1-2 картофа
глава лук
2 моркова
връзка девисил (предлагам прост вариант с една основна подправка, може да се добавят и мащерка и магданоз)
1-1.5 килограма разнообразна дребна риба.

(На снимката супата е приготвена с попчета, дребен карагьоз и лефер и малка сепия.)

Зеленчуците се сваряват, много едро нарязани или цели заедно с девисила докато са почти готови.

Тогава се добавя рибата за 15-20 минути (може да се свари в тензух, ако държите никакви кости да не попадат в бульона - на мен малко дребни кости и перки не ми пречат особено).


Когато всичко е увряло, рибата се изважда и се почиства от костите. Зеленчуците може да се наситнят малко, а на капиите да се изчистят люспите.

Сервирайте с изобилно количество саламурийка!


.

2 коментара:

Радан Кънев каза...

A propos, не случайно не пиша нищо за сол.

Рибата често е леко осолена. Ако вие я държите от предния ден в хладилника, искрено се надявам, че сте я осолили обилно.

Мазнина в супата сложете единствено ако рибата е не е мазна. Ако има глава от сьомга или сом, не добавяйте никаква мазнина.

Ако не правите саламурийка(аз горещо препоръчвам да направите), непременно добавете оцет или лимон.

Анонимен каза...

Страхотна супа!!! Днес сготвих рибената чорба и всички в къщи си облизаха пръстите. Ще пробвам и пилешката супа :-)