Това е (засега) последната рецепта от Добруджанската серия. Затова пък повече от класическа.
Има хиляди рецепти за рибени чорби и саламури, и огромна част от тях са вкусни и достойни за приготвяне.
Сега предлагам нещо много леко, ароматно и приготвено без пържене.
Продуктите са:
1-2 едри капии (може червена и зелена);
1-2 картофа
глава лук
2 моркова
връзка девисил (предлагам прост вариант с една основна подправка, може да се добавят и мащерка и магданоз)
1-1.5 килограма разнообразна дребна риба.
(На снимката супата е приготвена с попчета, дребен карагьоз и лефер и малка сепия.)
Зеленчуците се сваряват, много едро нарязани или цели заедно с девисила докато са почти готови.
Тогава се добавя рибата за 15-20 минути (може да се свари в тензух, ако държите никакви кости да не попадат в бульона - на мен малко дребни кости и перки не ми пречат особено).
Когато всичко е увряло, рибата се изважда и се почиства от костите. Зеленчуците може да се наситнят малко, а на капиите да се изчистят люспите.
Сервирайте с изобилно количество саламурийка!
.
2 коментара:
A propos, не случайно не пиша нищо за сол.
Рибата често е леко осолена. Ако вие я държите от предния ден в хладилника, искрено се надявам, че сте я осолили обилно.
Мазнина в супата сложете единствено ако рибата е не е мазна. Ако има глава от сьомга или сом, не добавяйте никаква мазнина.
Ако не правите саламурийка(аз горещо препоръчвам да направите), непременно добавете оцет или лимон.
Страхотна супа!!! Днес сготвих рибената чорба и всички в къщи си облизаха пръстите. Ще пробвам и пилешката супа :-)
Публикуване на коментар