понеделник, август 25, 2008

Ratatouille (Рататуй)



Не, Рататуй не е мишка.


Рататуй е френска манджа, нещо като постен гювеч в тенджера. Много вкусен гювеч...

Ето и съставките:


Тиквички - 1 едра или 2 дребни
Чушки - 2 до 3, разноцветни и срамно скъпи (с другио не става, за съжаление)
Домати - 1 консерва накълцани
Патладжан - 1 среден
Лук - 2 глави
Чесън - 5-6 скилидки
Зехтин - най-добре Extra Virgin
Босилек - една малка шепа
Дафинов лист - 2 малки
Т.нар. bouquet garni в случая - връзка магданоз, мащерка и салвия (градински чай) вързани на букетче или в марличка:


Приготвяне:

1. Всичко се нарязва на кубчета, патладжанът се осолява да се оцеди малко:



2. Лукът се задушава със зехтин и малко вода (В ТОЗИ БЛОГ НЕ ПЪРЖИМ!), като се добавя букетчето свежи билки и дафиновия лист:


3. Добавят се чушките и тиквичките. Огънят е средно силен (4 от 6 степени по моя котлон), за да се бланшират леко зеленчуците и да пуснат сока си без да омекнат. Понякога добавям лъжичка кафява захар.


4. Добавят се патладжаните, след тях доматите, чесънът и босилекът. Морска сол на вкус, аз слагам и нещо люто - малка чушка или щипка пипер.

В момента, в който чушките са омекнали (но още леееко хрупкавки), значи е омекнало и всичко останало. Ръсвате малко пресно смлян черен пипер и сваляте от огъня. Вадите букетчето билки и дафиновия лист.


Оставя се да пренощува в хладилника и се яде много студено на следващия ден.


9 коментара:

Радан Кънев каза...

Ooooo,

забелязвам интерес към готварското ми "изкуство" :)

Радан Кънев каза...

До 12 ч. 505 хита... не е лошо за селска манджа.

Довечера - нещо малко по-елегантно...

Комитата каза...

има има интерес. честито

Mr.Spok каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Mr.Spok каза...

Като дьлгогодишен обитател на област PACA (Provence-Alpes-Côte-d'Azur) сьм вьзхитен от инициативата ти Радане!!

Но и 2 локалистки критики - истински домати и без дафинов лист !!
И най-добре си е s Herbes de Provence : un mélange de plantes condimentaires séchées originaires des zones méditerranéennes et en particulier de Provence dans le sud de la France, pouvant regrouper différentes variétés de plantes comme le thym, le serpolet, la marjolaine, l'origan, le romarin, le basilic, le cerfeuil, l'estragon, la livèche, la sarriette, la lavande, le fenouil,

В тази широка гама е вече вьпрос на вкус ...

Ха-ха !


Успех с новата ти инициатива и комай ми забрави рождения ден покрай нея ... :)

Радан Кънев каза...

Е, да - истински домати е винаги предимство. Но много работа...

А за рождения ден... desole, ама на тези години то не си е за честитене.

Анонимен каза...

изглежда вкусно :)

ragou каза...

Съгласен съм, че дафиновият лист е излишен

Анонимен каза...

Трябва да проверя:)