неделя, ноември 23, 2008

Ципура по гръцки

.
Хммм ... не казвам "Ципура в доматен сос", защото всички от моето поколение сме обременени от спомена за български рибни консерви в доматено пюре. Трябваха ми близо две десетилетия забрава, докато се осмеля да сложа риба и доматен сос в една и съща съдина :)

Избрах да ви представя ципурата, защото хем всички знаем, че е хубава риба, хем не смеем да си я готвим вкъщи - нямаме рецепта за риба, която свако ни не лови събота в гьола до селОто...

По ресторантите я ядем на скара, и е ОК. Но има и други начини, които са дори по-вкусни, пък и не омирисват цялата къща в този ноемврийски студ...

Единият начин е представен в "Нож и виличка" и за него мога да кажа само едно - не го пропускайте, направете го!

Вторият сега е пред вас. Ето и продуктите:


1. Една ципура около 500-600 гр. (или две от 300-400), маринована за поне час в
2. Розмарин и
3. Лимон - настъргани кори и сок;
4. Една консерва (или 3-4 пресни) накълцани домати - aз обикновено ползвам продуктите на CIRIO, в METRO са на съвсем прилични цени;
5. Чесън на 3-4 небелени, смачкани скилидки и
6. Червен лук - около 1/2 глава на кръгчета;
7. Няколко черни маслини.

Поставяте хартия за печене в тавичката, отгоре доматите, омесени с чесъна, лука, маслините.


Отгоре цялата риба, леко нацепена с остър нож на дълбочина 1/2см. за да се опече по-лесно, заедно с маринатата.

Печете 15 до 20 мин, ако рибата е 500 гр. и повече. Ако е около 300 гр. ще стигнат и 10 минути.

Привсяко положение, рибата е готова, ако изглежда така:


Оставяте я в тавата за около 5 минути - така поема всички аромати на соса. После сервирате обезкостени парчета с доматения сос, може и с няколко листа босилек на вкус:


Очаквайте следващия вариант на ципурата - Sea Bream Fish&Chips, ако ме разбирате :)

.

1 коментар:

Анонимен каза...

леле, радане, това изглежда супер вкусно! проточих лиги до земята. днес точно си мислех да пропусна готвенето и ти сега ме разстрои... ще пробвам възможно най-скоро обаче. браво!