събота, август 30, 2008

Сос от зехтин, лимон и горчица

Този сос е sine qua non (неизбежна съставка) на френската кухня.

Изобщо присъствието на дижонска горчица и (a не или) т.нар. ретро-горчица (още moutarde a l'ancienne или whole grain mustard) в кухнята е просто задължително.

И тъй, съставките на соса са твърде прости:


1 пълна лъжица moutarde a l'ancienne
2 лъжици изстискан лимон (може и няколко капки балсамов оцет)
5 лъжици extra virgin зехтин
сол на вкус
прясно смлян пипер на вкус.

Добавянето на 1 лъжица мед и малко чесън превръща соса във великолепния Honey&Mustard dressing.

1 коментар:

Анонимен каза...

Използвах соса за сьомга-котлети - резултата е изключителен! Получава се невероятно вкусен и лек котлет от сьомга!