... Не бъркайте със "саламура", т.е. рибена чорба от Тетевенско (или някои крайдунавски градове). Саламурийката е подправка, сос - подходящ не само за рибена чорба, но и за парена риба, за печен или пържен сафрид и за какво ли не още.
Рецепти има повече, отколкото села има в Добруджа, но аз убедено ви предлагам най-доброто. (Рецептата на дядо Спиро, покойния дядо на Деничка)
И тъй, продуктите са следните:
- 1 връзка девисил (в Добрич му се вика лющян, "девисил" на пазара няма да намерите!)
- няколко скилидки чесън
- 2-3 чушки (както вече писах, "чушките" в Добрич са винаги люти, сладкото е "пипер")
- малко оцет.
Чушките, девисилът и чесънът се смачкват в хаванче на груба каша:
Добавя се оцетът, и най-добре малко бульон от рибена чорба или марината от парена риба.
Готово:
Очевидно, сосчето става ароматно и доста люто. Добавя се в супа или върху риба, на вкус. Прави и най-семплата рецепта истинско изкушение.
.
.
Няма коментари:
Публикуване на коментар