Познаваме ги ... пържени.
Но както казах, този блог е за полезна и диетична храна. Тук не пържим.
Затова ще ви предложа една лесна, много вкусна и полезна рецепта за "усвояване" на тези най-евтини и популярни черноморски риби и други дребосъци, за жалост попаднали в мрежите на Каварненските рибари (казвам за жалост, защото карагьозът и леферът например трябва да се ядат пораснали, а не "бебета"). Отново Добруджански специалитет.
И тъй, ето продуктите:
Около кило, кило и половина морски дребосъци:
(на снимката - попчета и бебета-карагьоз)
За маринатата:
1 връзка девисил;
2 люти чушки;
2-3 дафинови листа;
черен пипер на зърна;
бахар;
розмарин (на снимката - сушен, но по-добре пресен);
4 склидки чесън;
3-4 лъжици оцет;
3-4 лъжици зехтин;
сол на вкус.
Маринатата се кипва в дълбок тиган с 1-2 чаши вода:
Добавят се рибките (може и на няколко пъти според количеството):
"Парят" се 3-4 минути, докато кожата им побелее:
Вече са готови за ядене. Препоръчвам комбинация с доматена салата с пресен босилек и малко сирене:
Най-вкусно става, ако имате нерви да обезкостите всички риби в чиния. Залейте обилно със саламурийка:
Ако оставите така приготвената (почистена и подправена) парена рибка за една нощ в хладилника, тя ще се желира и ще стане страхотно мезе за ракия или анасонови напитки (аз предпочитам узо пред мастика):
Е, да ви е сладко. Изводът е един - не е нужно да пържим храната, за да е вкусна.
.
И тъй, ето продуктите:
Около кило, кило и половина морски дребосъци:
(на снимката - попчета и бебета-карагьоз)
За маринатата:
1 връзка девисил;
2 люти чушки;
2-3 дафинови листа;
черен пипер на зърна;
бахар;
розмарин (на снимката - сушен, но по-добре пресен);
4 склидки чесън;
3-4 лъжици оцет;
3-4 лъжици зехтин;
сол на вкус.
Маринатата се кипва в дълбок тиган с 1-2 чаши вода:
Добавят се рибките (може и на няколко пъти според количеството):
"Парят" се 3-4 минути, докато кожата им побелее:
Вече са готови за ядене. Препоръчвам комбинация с доматена салата с пресен босилек и малко сирене:
Най-вкусно става, ако имате нерви да обезкостите всички риби в чиния. Залейте обилно със саламурийка:
Ако оставите така приготвената (почистена и подправена) парена рибка за една нощ в хладилника, тя ще се желира и ще стане страхотно мезе за ракия или анасонови напитки (аз предпочитам узо пред мастика):
Е, да ви е сладко. Изводът е един - не е нужно да пържим храната, за да е вкусна.
.
4 коментара:
Това изглежда зверски вкусно!
Предполагам, че малолетния карагьоз няма толкова костици, колкото големия? Защото е адски вкусна риба, но мисълта за костиците винаги ме е спирала.
Иначе ще се пробва непремено :)Трябва да измисля с каква "софийска" риба да се пробва.
Aми и бебето карагьоз има доста кости, но са микроскопични - просто ги ядеш в суматохата:)
Иначе класиката за тази рецепта е сафрид.
И да - зверски вкусно е:)
М-м-м, рецептата се оказа мнооого вкусна! Костиците не бяха чак такъв проблем, както се оказа, а и резултатът определно си заслужаваше. Смятам да пробвам и останалите предложения в блога. Поздрави на автора!
Страхотна домашна рецепта. Изглежда много хубаво и вкусно. Поздравления за чудесната публикация!
Публикуване на коментар