сряда, август 25, 2010

Празнична вечеря Boeuf Guroff

.
Днес, на 25 август, рожден ден имат един от най-най-най-добрите ми приятели (и изобщо от най-смислените хора, които знам да са се пръквали през последния половин век) и ... блогът "Кухнята на хобита", който имате съмнителната чест да четете в момента.

И така, "Кухнята ... " навършва две годинки, първата от които беше поне привидно успешна, докато втората - безсъмнено кризисна. Не, не обвинявам нито българското правителство, нито световния юдео-масонски капитал. По-скоро говорим за "Криза на политическите ангажименти на автора" и куп други приятни и не дотам фактори, благодарение на които готвенето вкъщи намаля, а публикуването почти секна :)

Но... рожденият ден си е рожден ден, а и добър повод да заявим, че този блог има бъдеще отвъд кризата. И за да бъде наистина не-кризисна публикацията, предлагам на вниманието ви една бърза и лесна празнична вечеря, която не държи сметка за бюджета. Струва си да се приготви по хубав повод и да се сервира с добро вино (тук питайте другарите социалисти от Виноблог), защото така и така излиза скъпо.

Ще я нарека Boeuf Guroff в чест на другия рожденик, a всъщност става дума за стек от телешко бонфиле с гарнитура от червен лук и дребни моркови на фурна.

И така:

1. Забравете съветите ми от преди две години и си купете истинско телешко бонфиле. Цените продължават да летят нагоре, българското гони 40лв. килото, за аржентинското не питайте ...

2. Пригответе гарнитурите:
2.1. Няколко глави воден червен лук от Ябланица се нареждат в тавичка, леко покрита с морска сол и с 5-6 разхвърляни небелени скилидки чесън.


Отгоре се срязват на кръст с дълбочина под средата, а процепът се запълва с хубаво краве масло и клончета мащерка. Готово.

2.2. Във фолио сложете около половин кило замразени бейби-моркови. Добавете чесън на цели небелени скилидки, равна чаена лъжичка счукан кимион, сол, черен пипер, мащерка, чаша Шардоне или друго сухо бяло вино. Завийте добре фолиото. Готово.

Двете гарнитури сложете в обща тавичка и печете на около 220 градуса в предварително загрята фурна около 35 минути, или докато лукът придобие този вид:


(Както виждате от снимката на заден план, междувременно може да започнете...)

... 3. Печенето на стековете. То е добре описано тук, единствената разлика е, че вместо барбекю, ползваме тиган. Силно препоръчвам - особено като става дума за бонфиле - по-кървав вариант на пържолките. Посолете леееко изпечените стекове с морска сол, ръснете зехтин и черен или шарен пипер.
Сервирайте веднага ...


... с хрян и/или горчица според вкуса ви.

Ето и няколко снимки на резултата:


Естествено с червено вино,


а според случая - може и някоя свещ, но не забравяйте - най-същественото на тази вечеря не е, че е романтична (не всички намират за романтично да цвъркат кръв между зъбите, докато се хранят), а че е ужасно вкусна.


Акцентът значи не е върху свещите, а върху дебелото, сочно и ароматно парче печено месо, за което сте дали срамно много пари :)

Хубавото е, че си струват.

Е, да ви е сладко, а на Monsieur Guroff и на "Кухнята на хобита" - честит рожден ден, да сте четени, обичани и уважавани, особено от нежната половина на човечеството, да ви завиждат по-младите и ... да живеете в интересни времена.
.

1 коментар:

Господин И каза...

Честит празник на блога и от мен! :)

Рецептата наистина е много специална!